SEO Könyv Európa

A SEO él és virul

seo is not deadMinél fejlettebb a technológia, annál nehezebb dolga van a mainstream médiának, ha szakmailag megalapozott fejtegetésekbe kíván bocsátkozni. A felszínesen tájékozott tech újságírók, vagy fizetett bloggerek időnként hajlamosak olyan jóslásokat leírni, amelyek mögött megalapozatlan érvelés állhat. Éppen ennek lehettünk tanúi ezúttal a nagy múltú Forbes egyik cikkében, ahol a SEO halálát jósolták.

A SEO temetése eléggé megszokott része már az életünknek, olyan ez, mint mondjuk a munka ünnepe Magyarországon, értelme ugyan nincs, de mégis természetesnek vesszük, hogy évről-évre megismétlődik. Aki a search iparágban dolgozik megszokhatta tehát a hasonló cikkeket, melyek mellett általában legyintve elmegyünk. Jelen esetben azért érezték mégis sokan úgy, hogy reflektálniuk kell, mert a Forbes mint meghatározó médium, igen széles tömeghez jut el.

"A halálomról szóló hírek erősen túlzóak" Mark Twain

Ami már megölte a SEO-t eddig

Íme néhány be nem teljesült prófécia, ami iparágunk vesztét okozta volna:

  • Google Instant
  • Web 3.0
  • Facebook / Bing megállapodás
  • Személyre szabott keresés
  • Search Plus Your World
  • Google Caffeine
  • Minden Google Algoritmus frissítés: Pingvin, Panda, Florida stb.
  • Google Local
  • Google Plus

A listám szerint a SEO legfőbb gyilkosa a Google. Bár a különböző algoritmus változások mindig felülírhatják a SEO-s gondolkodást, de a jó SEO, vagy white hat SEO inkább partnere a Googlenek, mint ellensége.

A keresőoptimalizálás meghatározása

A Forbes cikke szerint a SEO csak egy játék egy szinte alig ismert rendszerrel (a Google algoritmusával többnyire), amely gyakran a minőség rovására történik. Gyanúsan sarkítottnak tűnik ez a definíció, ezért idéznék néhány frappánsabbat:

SEOmoz: A keresőoptimalizálás nem csak a keresőmotorokról szól. Hanem arról, hogy jobb websiteokat készítesz az embereknek.

Talán egységes SEO definícióban nem sikerült kiegyezni a szakemberek körében, de abban egyetértés van, hogy a fő cél jobb weboldalak létrehozásának elősegítése az emberek és Google láthatóság kiszolgálása érdekében. A white hat SEO pedig nem játék a rendszerrel.

A social média hiedelem

A Forbes cikke alapvetően arra a már többször lerombolt feltételezésre épül, hogy a linkek súlyának befellegzett, mint rangsorolási tényező, helyüket a social szignálok veszik át. A social jelentőségét nem lehet tagadni, az viszont már tévedés, hogy a Google rangsorlása is a közösségi médiához idomulna. A social szignálokat egyelőre korlátozott mértékben veszik figyelembe, a linknek még mindig jelentős súlya van a rangsorolásban, ezt hivatalosan nemrég Matt Cutts is megerősítette.

A web a linkekre épül, hivatkozások révén jutunk el egyik weboldalról a másikra. Bár sok oka van annak, hogy miért a PageRank algoritmusra épült a Google, de az egyik alapmotívum a linkek megkerülhetetlensége. Linkek nélkül nem létezne web, de ezt nem mondhatjuk el a social médiáról.

Az elképzelés, hogy a közösségi média nem manipulálható, mérhetetlenül naiv. Példának okáért a Facebook profilok mintegy 6%-a hamis, ami 50 millió fake felhasználót jelent.

Ha most a Marsról lepottyanna egy marketinges a Földre és megkérnénk, hogy az elmúlt 12 hónap tech cikkei alapján határozza meg, milyen csatornákból lehet a legtöbb forgalomra szert tenni, nagy eséllyel kapásból rávágná: Facebookról, Pinetrestről esteleg Twitterről, az organikus forgalom nem is szerepelne a felsorolásban.

Persze ha a marketingesünk nem a Marsról származik, mélyebben beleássa magát az adatokba, akkor árnyaltabb lesz a kép, és kiderül, hogy még mindig a keresők terelik a legtöbb forgalmat.

Organikus forgalom

A jó social média stratégia segítheti a SEO-t, és viszont. Ugyanakkor a közösségi média csak egy aspektusa a webnek, ahol az emberek megfordulnak, ennek megfelelően csupán egy szignál a sok közül, amely a keresésben szerepet játszik.

A SEO-ra nagyobb kereslet van, mint valaha

Hatásvadász címeket én is tudok írni, mint látszik, de ez a mondat mégis közelebb áll a valósághoz, mint a Forbes SEO-t temető címadása.

A SEO szakemberek száma nem csökkent, viszont jelentősen nőtt 2012-ben, erről tanúskodnak a Linkedin adatai:

SEO állások a linkedinen

Ugyanakkor a kereslet is évről-évre növekszik:

Globális állás trendek SEO

Ezek a jelek sok mindenre utalhatnak, de egy jelenségre biztosan nem: a SEO halálára. A keresőoptimalizálás él és virul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *